Städning

Städredskap Storstädning Städa - Ett rent hem är ett tecken på ett bortkastat liv ☠️ Blanda aldrig

Emojis

  • 🧽🧼
  • 🪣
  • 🧴

Typer

Årstid

Electrolux Bird silence compatible Electrolux Bird silence compatible Dammsugare från Electrolux

Elektronik

  • Dammsugare

Citat

Att städa miljövänligt tar inte mer tid och kostar inte mer än om du städar på vanligt vis

Innehållsförteckning

Dammvippa Sopset tagelborst vit från Designtorget Skurtrasa Flaska med galltvål Flaska med galltvål Vaskrensare Vaskrensare Toaborsten Bolmen från IKEA Grillborste

Produkter

Handfat Golv som blir avtorkat

Platser

Företag

Flaska med vitvinsvinäger Flaska med absolut ren ättika 24% (ättiksprit) från Perstorp Flaskor med ättika Flaska med grönsåpa Diskmedel Jozo salt Burk med bakpulver Citron Tvålull från Svinto Stålull Flaska med rödsprit från T-röd Coca cola Tändstickor Tändstickor i tändsticksask Rulle med aluminiumfolie Bikarbonat Påse med bikarbonat från Kockens Burk med Bikarbonat universal från Kryddhuset

Bra att ha hemma

Flaska med klorin Flaska med Vim - Gör rent på djupet Vanish logotyp Cilit bang

Dåliga att ha hemma

  • Ammoniak
  • Lut
  • Lacknafta
  • Klor (Klorin)
  • Desinficerande och bakteriedödande medel
  • Ugnsrengöringsmedel, fönsterputs, toadoftstenar och doftspray
  • Triclosan (tvål, rengöringsmedel, tandkräm)

Att hålla hemmet rent och dammfritt är viktigt. Miljögifter, virus och bakterier med mera fastnar nämligen i husdammet. Vädra och våttorka golven ofta samt satsa på en bra dammsugare som inte släpper ut mikrodamm i luften. Skippa miljöskadliga städkemikalier. Det gäller till exempel medel med klor, ugnsrengöringsmedel och toalettstenar som kan innehålla bensen. Satsa istället på milda och naturbaserade produkter som diskmedel och såpa. Husmodersrecept med citronsyra och ättika kommer också ofta väl till pass när det gäller att avlägsna envisa fläckar och ingrodd smuts.

Vid nybyggnation, renovering eller inredning: planera för ett lättstädat hem från början.

Planera för god städbarhet

Undvik att bygga in svåråtkomliga vinklar, vrår och öppna trappsteg. En ytterhall eller förstu, där skorna ställs av förhindrar att smuts kommer in i huset. I badrummet: installera gärna vägghängda toaletter, tvättställ och toaborstställ. Frontlösa badkar och vippbara radiatorer är annat som underlättar städningen. I köket spar skåp som går ända upp till taket städning.

Inred städvänligt

Försök att inreda ditt hem så lättstädat som möjligt för att undvika dammsamlande ytor och smuts som inte går att få bort.

  • Inred med möbler som antingen står på så höga ben att du lätt kan städa under dem, eller är försedda med en sockel som hindrar damm och smuts från att komma in under och bakom möbeln.
  • Om du har mattor, välj helst sådana som går att tvätta i maskin. Trasmattor är utmärkta, kan fås i en rad färger och mönster och är dessutom tillverkade av återvunnet tyg.
  • Använd inga heltäckningsmattor.
  • Ha lätt avtagbara tyger på möblerna, som enkelt kan tvättas.
  • Skydda madrasser med ett avtagbart överdrag, gärna både över- och underifrån så att de går omlott. Då exponeras inte madrassen för smuts och damm.
  • Samla ihop dammsamlande sladdar i kabelboxar el. dyl.

Använd snälla och effektiva städmedel

Att städa miljövänligt tar inte mer tid och kostar inte mer än om du städar på vanligt vis. Dessutom sparar du pengar när du avstår från dyra och miljöfarliga kemikalier.

Städmedel — bra att ha hemma

Det räcker egentligen med diskmedel, såpa, ättiksprit, koncentrerad citronsaft, citronsyra, tvålull och T-röd för att kunna hålla rent och fräscht i ditt hem. Diskmedel är ett bra, billigt och fettlösande rengöringsmedel som är relativt lättnedbrytbart i naturen.

Såpa är ett gammalt beprövat rengöringsmedel som tillverkas av tallolja, en biprodukt från skogsindustrin. Såpa klarar nästan all rengöring och doftar nostalgi. Om man har hårt, kalkrikt vatten är det bättre att välja något annat rengöringsmedel eftersom såpan bildar kalktvålar som kan fastna och proppa igen rören.

Städmedel — dåliga att ha hemma

Välj bort medel med ammoniak, lut, lacknafta och klor (Klorin). Avstå från ugnsrengöringsmedel, fönsterputs, toadoftstenar och doftspray. Var försiktig med desinficerande och bakteriedödande medel. De dödar även nyttiga mikroorganismer. Ett omdiskuterat och obehagligt ämne i detta sammanhang är triclosan som kan finnas i allt från tvål och rengöringsmedel till tandkräm.

Veckostädning

Dammsugning

En dammsugare suger effektivt i sig alla dammtussar men sprider i andra änden ut mikrodamm. Det kan innehålla, svampsporer, irriterande fibrer, hudrester från husdjur, mineraler, bakterier, virus och avföring från dammkvalster. Det sistnämnda är ett stort problem för allergiker. Hur mycket mikrodamm som sprids beror på hur bra dammsugarfiltret är. Flerfiltssystem eller så kallade hepafilter släpper igenom mindre damm, men inget filter tar bort allt mikrodamm. Undvik gamla maskiner. Astma- och allergiförbundet kan ge råd inför köpet av dammsugare.

Det hälsosammaste alternativet är en centraldammsugare eller en vattendammsugare. De lämnar inte kvar något mikrodamm alls att nysa åt. Vid centraldammsugningen används en slang som kopplas till centralenheten, själva dammsugaren, som sitter på vinden eller i källaren. Därifrån blåses luften ut utomhus via ett filter. Vattendammsugaren är relativt ny och fungerar ungefär som en omvänd vattenpipa. En nackdel med båda lösningarna är prislappen. Vattendammsugaren kostar ännu mer än centraldammsugaren.

Sopning

När du sopar flyger inte lika mycket mikrodamm omkring som när du dammsuger med en konventionell dammsugare. Sopning är alltså ett bättre alternativ, framför allt för allergiker. Välj gärna en sopborste med träskaft och naturborst. Hemslöjden har ofta svensktillverkade sopborstar av alla de slag till humana priser.

Våttorkning

Man bör våttorka golvet 1-2 ggr i veckan för att fånga upp kringflygande små och stora dammpartiklar, speciellt om man är allergiker — men det är hälsosamt för alla eftersom miljögifter, virus m.m. samlas i husdammet. Se artikel. Skaffa helst en långskaftad skurborste i trä. Använd en skurtrasa, en sliten frottéhandduk eller en ituklippt gammal bomullströja (billigt och bra). Blanda såpa/diskmedel i varmt vatten. Använd citron- eller vinsyra på en svamp till fläckar. Svarta fläckar från gummisulor på linoleumgolv kan suddas bort med radergummi.

När det gäller trägolv, var sparsam med vatten och undvik grönsåpa som kan missfärga träet. För underhåll av trägolv: läs mer under Träoljor m.m.

Vädring

Vädra ofta. Då hålls inomhusluften fräsch och dammfri och man förhindrar att damm lägger sig på golv och i textilier. Det är luftburet damm som transporterar bakterier, virus och mögelsporer, så det gäller att rengöra gardiner och kontorsstolar emellanåt. Vädra snabbt men intensivt under den kalla årstiden, och glöm inte att stänga av elementet under det öppna fönstret.

Badrum/toalett

Rengör toalettstol och tvättställ med såpa alternativt diskmedel. Infärgningar i toastolen bleks bort med citronsyra som man strör på porslinet och låter verka några minuter.

Vid desinficering av toalettstolen, häll två matskedar 12-procentig ättiksprit eller två matskedar vinsyra i holken. Låt stå ett par minuter, borsta sedan rent och spola.

Badrumsväggarna blir fräscha om man sprejar dem med en lösning av fyra delar vatten och två delar flytande såpa samt saften av en citron. Torka sedan av med ren trasa.

Ett hårt smutsat badkar kan skrubbas med en delad citron eller grapefrukt och salt.

Använd citronsyra på en svamp för kalkavlagringar och vinsyra på en svamp för rostfläckar.

”Specialrengöring”

Avloppsrensing

I toalettenanvänd en rensfjäder, en lång böjlig stålvajer som skjuts ner i toalettens vattenlås. I tvättställ, diskho — använd den stora sugkopp, som i folkmun kallas ”Slurp-Johan”, för att få loss proppen. Spola efter med kokande vatten, ¼ kopp bakpulver och 50 ml vinäger, eller en kopp salt, en kopp bikarbonat och vatten.

Rensfjädrar finns att köpa i VVS- och järnaffärer; ”Slurp-Johan” finns också i välsorterade livsmedelsbutiker. Propplösningsmedel (kaustiksoda) betraktas inte som direkt miljöfarligt men är frätande och obehagligt att hantera.

Desinficering

Desinficera behöver man sällan eller aldrig göra i ett vanligt hushåll. Om man ändå tycker att det behövs ska man inte använda miljöfarligt Klorin, Klor-rent eller andra medel med hypoklorit. Använd istället bakteriedödande rödsprit, ättiksprit eller Virkon, ett desinfektionsmedel som säljs på apoteket. De är betydligt skonsammare för miljön.

Det finns ett alternativ till Klorin som är mycket mer miljösmart — att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Diskmaskin: Kör citronsyra i tom maskin.

Fönsterputs

Fönsterputsmedel är oftast miljöbovar. De innehåller ofta ämnen som är svårnedbrytbara och giftiga för vattenlevande organismer samt irriterande för lungor och hud. Många medel kräver säkerhetsåtgärder och man kan läsa: ”Handskar och skyddsglasögon rekommenderas”. Helt galet eftersom man helt enkelt kan använda diskmedel istället!

Såhär kan du rengöra dina fönster miljövänligt och effektivt:

  • Blanda vatten och diskmedel i en hink.
  • Doppa en fönsterpäls i lösningen och krama ur den.
  • Applicera på rutan genom att dra fönsterpälsen över fönstret.
  • Ta bort eventuella prickar och fläckar med en klickskrapa. Fönstret måste vara blött då klickskrapan används, annars kan fönstret bli repigt.
  • Skrapa bort vattnet med en gummiskrapa, håll fönsterpälsen nere vid fönstret för att undvika spill på golv.
  • Spraya ev. lite spritblandat vatten på rutan för sköljning efteråt.
  • Använd trasan för att torka rent längs kanterna.

Fula ränder kan du få bort med hopknycklat tidningspapper.

Golvpolityr

Välj en miljövänlig tvättvax eller tvättpolish om du vill polera ett linoleumgolv. Traditionell golvpolish kan innehålla svårnedbrytbara tensider, lösningsmedel och miljöfarliga mjukgörare

Kaffebryggare

För avkalkning: blanda två deciliter 12-procentig ättiksprit i två deciliter vatten. Låt cirka hälften av blandningen köra igenom bryggaren och stäng sedan av. Låt vattnet stå i tio minuter och kör sedan resten av blandningen. Skölj bryggaren genom att köra rent med två-tre kannor vatten.

Kakel

Skrubba med svamp och såpa eller diskmedel för att ta bort fettstänk. För tvålrester, använd svamp med citron- eller vinsyra.

Kastruller — vidbrända

Sockerbitar av den hårda sorten är utmärkta att göra rent vidbrända kastruller med. Häll lite vatten i botten och gnugga ned en sockerbit. Eller koka med såpvatten.

Möbelpolityr

Den dyra polityr som affärerna säljer är ofta ett syntetiskt preparat som tillverkas av silikonfett löst i någon kolväteförening, exempelvis lacknafta, och doftsatt med syntetisk parfym. Använd stället möbelolja baserad på linolja. Den är bättre för miljön, men även den kan innehålla lösningsmedel. Du kan enkelt blanda ditt eget miljövänliga polermedel:

Blanda en polityr av en del citronsaft och två delar olivolja eller en del matolja (och eventuellt två delar rödvin för mörkt trä). Gnid in blandningen med ett skinn och en bit mjukt linnetyg. Du kan också bona med bivax.

Putsmedel (mässings-, koppar- och silverputs)

Putsmedel innehåller ofta oxalsyra och lösningsmedel. Det är hälsofarligt och onödigt starkt. Häxans lilla runda flaska är dock baserad på citronsyra och innehåller inte lösningsmedel.

Prova att putsa utan specialmedel: Lägg sakerna som ska putsas i hett vatten med en matsked citronsyra och lite tvättmedel i. Putsa sedan med en bomullstrasa. Man kan också prova med en tunn gröt av ättiksprit, salt och vatten.

Silverputs

De starkaste silverputsmedlen, där man bara doppar ner det man vill putsa, kan innehålla tiokarbamid som är cancerframkallande. Andra medel innehåller oxalsyra. Lägg istället silvret i en bunke med hett vatten, lite hushållssoda och en bit folie eller ett gammalt aluminiumlock i ett par minuter, skölj sedan av.

Rost

Vinsyra tar bort rost och används på samma sätt som citronsyra. Köp den i livsmedelsbutiken eller i färghandeln.

Ugnsrengöring

Ungsrengöringsmedel innehåller ofta lut eller ammoniak, starka kemikalier som absolut inte behövs när man ska göra ren ugnen. I stället räcker det med stekspade, såpa och en trasa.

Skrapa först försiktigt bort det värsta. Smörj sedan in ugnen med såpa och hetta upp den till drygt hundra grader och låt stå i 20 minuter. Låt svalna. Då löser sig smutsen och går lätt att torka bort. I gasspisen måste man dessutom rengöra brännaren med en speciell rensnål.

Väldoft

Glöm doftblocken till toaletten. De innehåller tensider (som kan påverka miljön), syntetiska parfymer och färg. Doftsprayer kan innehålla klorerade lösningsmedel. Sätt istället in friska blommor eller häng upp buketter med lavendel eller mynta. I badrummet kan man dessutom tända och genast släcka en tändsticka efter sig. Det är ett effektivt sätt att sanera ett tillfälligtvis illaluktande badrum.

Miljömärkta städprodukter

Utbudet av miljömärkta rengöringsprodukter har ökat markant de senaste 20 åren. Idag  tillhandahåller såväl profilerade miljömärken som Ecover, Sunda och Änglamark bra produkter, men även de konventionella varumärkena har miljövänliga produkter i sina kollektioner. De vanligaste miljömärkningarna i Sverige är Bra miljöval och Svanen.

Ada logotyp Ada logotyp ISS logotyp Logotyp för Vileda ® AJAX logotyp

Företag

Marie-Louise Danielsson Tham Marlené Eriksson

Kända personer

  • Marie-Louise Danielsson Tham
  • Marlené Eriksson
Marie-Louise Danielsson Tham och Marlené Eriksson i Rent hus

TV-program

  • Rent hus
Välklädd man i skjorta med fluga Dammtuss Dammtuss Smutsiga strumpor Smutsig tops

Externa länkar